Post

Cultivare patrunjel | plante's Blog


Cutivarea se poate realiza in camp prin semanat toamna sau primavara, pe brazde de 104 cm, la adancimea de 1,5-2 cm, folosind 4,5-5 kg simanta pe ha. Deoarece semintele germineaza greu (25-30 zile) se recomanda ca inaintea semanatului sa fie umectate timp de 24 de ore in apa calda (30-35oC), reducind astfel timpul de germinare la jumatate. Lucrarile de ingrijire constau in raritul pantelor (cel pentru radacini), combaterea bolilor si daunatorilor, irigarea (mai rar, doar in veri secetoase si mai ales in partea a doua a vegetatiei.

In cazul celui pentru frunze, irigarea se efectueaza numai pe rigole. Recoltarea frunzelor se efectueaza numai pe timp uscat, prin taierea rozetei de 2-3 ori in cursul vegetatiei (faravatamarea mugurelui terminal), pe masura ce frunzele ajug la marimea naturala. In cazul radacinilor, recoltarea poate incepe cind acestea au la colet un diametru de circa 1,5 cm, prin smulgerea plantelor. In vederea pastrarii est iarna, frunzele se cosesc, se valorifica separat in legaturi sau snopi, iar radacinile se recolteaza semimecanizat, mecanizat sau manual. Se poate practica si cultura fortata si protejata, in sere, solarii si rasadnite, prin semanat direct sau prin plantarea radacinilor.

In vederea producerii semintelor, se efectueaza in primul an semanatul cat mai timpuriu, in martie, nu se mai recolteaza frunze pentru consum, iar cu plantele obtinute de pe un hectar (200-400 mii radacini plante-mama) se pot infiinta 6-8 hectare de cultura semincera. Se obtin 600-800 kg samanta la hectar.


This Blog Entry's Comment Board
There are no comments on this post yet, be the first to leave one!
Your Comment:


Previous Posts
Remedii naturiste, posted May 13th, 2010
Patlagina, posted January 13th, 2010
Anason, posted January 13th, 2010
Cultivare patrunjel, posted January 13th, 2010

Blogroll
Here are some friends' blogs...

Help
How to Embed Photos in your Blog Embed Photos How to Embed Videos in your Blog Embed Videos